Белият бъз има сложен химичен състав. Цветовете му са наситени

...
 
 
 
 
Белият бъз има сложен химичен състав. Цветовете му са наситени
Коментари Харесай

Цвят от бял бъз: ползи и рецепти

 

 

 

 

Белият бъз има комплициран химичен състав. Цветовете му са наситени с минерали и разнообразни потребни субстанции. Цветовете оказват помощ за нормализиране на метаболизма, както и за почистването му от отрови.

Цвят от бял бъз и неговите безупречни изгоди.

Лечебните качества на бъза са известни от антични времена и са били употребявани за лекуване на редица болести още от времето на Хипократ. Например, считало се е, че вдишването на аромата на цветята на това растение облекчава главоболието и освобождава от възприятието на меланхолия.

Така че, за това съцветие са присъщи следните изгоди:

*Противовъзпалителен ефект;

*Антипиретик;

*Диуретик;

*Действа отхрачващо;

*Антибактериален.

В допълнение, цветът от бял бъз се употребява за повишение на имунитета, подсилване стените на капилярите, разширение на кръвоносните съдове, повишение на общата резистентност на организма, както и за битка с разнообразни туморни формирания. Подобрява състава на кръвта, като покачва хемоглобина в нея.

Цветът на бъза има удобен резултат върху действието на храносмилателната система, като доста усъвършенства процеса на произвеждане на жлъчка и стомашен сок.

Противопоказания:

Въпреки позитивните качества и потребните свойства, в някои случаи използването е неразрешена.

*При колит.

*При захарен диабет.

*При хронично инфектиране на червата.

*При хронични болести на стомаха и храносмилателната система.

*При заболяването на Крон.

*При алергични реакции.

Съвременната медицина признава многочислените лечебни свойства на цветът от бял бъз.

Лечението се предлага в следните случаи:

-Настинки, пневмония, бронхит. Това лекарство оказва помощ за облекчение на главоболието, унищожаване на тресчица, облекчение на кашлицата и възпалението на лигавиците.

-Инфузия от изсъхнал цвят се предлага при изострен етап на екзема.

-Отокът от друго естество се отстрани заради диуретичните свойства на това растение.

-Хемороиди.

-Възпаление на пикочно-половата система.

-Цветята от бъз могат да имат седативен и успокоителен резултат.

-Атеросклероза.

-Различни възпалителни процеси в организма.

-Анемия.

Външната приложимост на артикули въз основата на бъз се предлага за лекуване на всички типове кожни болести (фурункулоза, псориазис и други), изгаряния, обриви, язвени лезии.

Облекчава признаците на менопаузата.

-Мастопатия.

-Катаракта.

-Ревматизъм.

-Панкреатит.

Бъзът е показан и като помощно средство при лекуването на онкологични болести.

-Метаболитни нарушавания.

-Общо намаляване и безсилие на тялото.

-Миома на матката.

-Ендометриоза.

Цвят от бял бъз в националната медицина.

Предлагаме на вашето внимание най-популярните и изпитани във времето предписания.

Отвара за лекуване на бронхит. За да я приготвите, изсипете 2 с.л. изсъхнал цвят в литър вряща вода, варете пет минути. Чаят би трябвало да се приема по половин чаша, четири пъти дневно.

При оток – 1 с.л. цвят се залива с чаша вода и се вари седем минути. Отварата би трябвало да се приема по 1 с.л. три пъти дневно.

При ревматизъм, невралгия, мускулно или ставно инфектиране, специфичен компрес ще ви помогне.

За да приготвите, разбъркайте цвят от бъз и лайка в равни количества, залейте с вряла вода и оставете да ври към 5 минути. В получената инфузия потопете парче плат и нанесете върху възпаленото място. Дръжте до цялостно изстудяване.

Чаят от цвят на бял бъз се смята за универсално средство, което може да помогне в битката с доста болести, да укрепи организма и да увеличи имунитета. За да приготвите тази наситена с витамини напитка, залейте 2 ч.л. суха маса с чаша вряла вода и оставете за половин час. След това прецедете и изпийте течността.

Ефективен лек за хемороиди.

Смесете 6 с.л. цвят от  бъз с 1 с.л.  лечебен култивиран чай, залейте с чаша вряла вода. След един ден прецедете инфузията и прибавете чаена лъжичка мед. Препоръчва се да се употребява два пъти дневно по половин чаша на банкет. Курсът на лекуване е, най-много, три седмици.

При кожни болести и изгаряния, лосионът от бял бъз е извънредно сполучлив. За да приготвите този магически лек, смесете 3 с.л. съцветия с чаша мляко и варете няколко минутки. В получената течност навлажнете парче марля и нанесете върху повредената зона на кожата.

В случай на ревматични болки. Смесете равни елементи цветя от лайка и бъз, увийте в платнена торбичка, изсипете вряла вода от горната страна и нанесете върху възпаленото място. Такава торбичка ще помогне за облекчение на зъбобол и отит.

Моля, обърнете внимание на следната информация: Цветът от бял бъз или черен бъз има голям брой лечебни свойства и може да се употребява за лекуване и профилактика на разнообразни болести. Въпреки това, преди да приложите някои от гореизброените способи, би трябвало да знаете, че има противопоказания за приложимост. Консултирайте се с лекуващият ви доктор!

Рецепти за сок с цвят от бял бъз.

Рецепта с цвят от бял бъз № 1

Необходими артикули:

– 70 гр. цвят от бял бъз;

– 20 гр. лимонена киселина;

– 1 литър вода;

– 1 кг. захар.

Начин на подготвяне:

Налейте водата в подобаващ съд. Изсипете захарта и лимонената киселина. Сложете на котлона да кипне. След това прибавете почистеният цвят от бял бъз. Повече не слагайте на котлона. Покрийте съда с подобаваща забрадка. Оставете тенджерата да стои 3 дни, на стайна температура. Може и в ледник, само че тогава дните се удължават до 5. Разбърквайте от време на време.

След като софтуерното време отмине, прецедете сиропа. Поставете на мощен огън, с цел да кипне, само че не да ври мощно.

Бутилките за предпазване би трябвало да бъдат топли, тъй като щом кипне сиропът, незабавно се налива в тях.

Сиропът е със период на валидност 10–12 месеца, в случай че го съхранявате на мрачно и ветровито място.

Рецепта с цвят от бял бъз № 2

Необходими артикули:

– 30 цвята (съцветия) от бял бъз;

– 5 лимона;

– 2 литра вода;

– 1,5 кг. захар.

Начин на подготвяне:

Измийте съцветията в хладка вода. Нарежете лимоните на фини шайбички.

С помощта на ножица, отделете от цветовете по-големите дръжки. Почистеният цвят от бял бъз поставете в 3-литров буркан, дружно с резенчетата лимон. След което, залейте с хладка вода.

Изстискайте 2 лимона и прибавете сока в буркана. Затворете с похлупак и оставете на хладно място за интервал от 6 дни. Периодично разбърквайте наличието на буркана.

След като отминат 6 дни, отделете течността в подобаваща тенджера, а цветовете прецедете през марля. Изстискайте ги добре. Прибавете сокът на половин лимон, прибавете захарта. Сложете на котлона и бъркайте до кипване.

Отместете от огънят и налейте готовия сироп в стерилизирани бутилки или буркани. Запечатете добре.

Сиропът се съхранява на хладно място, без директна слънчева светлина. Може и в ледник.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР